The Cure dalszövegek magyarul

2017. február 18. 18:32 - soulflower

Closedown

Bezárkózás

Egy különleges, hosszú instrumentális részekkel és rövid, de velős szöveggel bíró Closedown valódi kvintesszenciája az 1989-ben megjelent, és sokak által az együttes legjobbjának tartott Disintegration címet viselő albumának. Az album készítése során RS teljesen elmerült a tudatmódosító szerek (LSD) használatában, és ennek a hatása fokozottan meg is jelenik az album egészén.

It’s like a paradox. I think the younger you are the more you worry about getting old; in my case it’s true. I think the darker side of that record [Disintegration] came from the fact I was gonna be 30.

Ez olyan, mint egy paradoxon. Azt hiszem a fiatalabb éned jobban aggódik az öregedés miatt; az én esetemben ez igaz. Azt hiszem a Disintegration album sötétebb oldala abból származik, hogy 30 éves leszek. - Robert Smith

Ugyan a dalok zenei elemzése nem ezen blog célja, mégsem tudok elmenni ilyen jellegű észrevétel nélkül a Closedown esetében. A hangzás - ami egységesen jellemző az egész albumra - visszatérés a The Cure pályájának elejét meghatározó dark - gótikus rock vonalhoz, amiért a rajongók milliói nem lehettek elég hálásak annak idején, hiszen ezt megelőzően évekig a popos, mainstream felé forduló - bár így is megmaradt a jellegzetes "curesound" a számaikban - hangzás volt a jellemző az együttesre. Talán ennek is köszönhető, hogy ez az album a banda kereskedelmileg legsikeresebbjévé vált, és ők maguk világszerte ismert és szélesebb rétegek által is elismert csapattá léptek elő. 
A Disintegration-korszakot megelőző időszakban is már rendkívül népszerű együttes minden fellépése rajongók tízezreit vonzotta alkalmanként, és ez a megnövekedett ismertség komoly nyomást helyezett Robertre. Ezt az állapotot próbálta hallucinogén szerek használatával feldolgozni, miközben úgy tűnt, hogy az élete a sikereik ellenére komoly válságba fordult.

A Closedown pontosan egy ilyen, a rendkívüli sikerek okozta korai midlife krízisre utaló különösen atmoszférikus, útkereső alkotás. Zeneileg tőlük kissé szokatlan módon, a hosszas instrumentális felvezetés a végig egységes, vészjósló módon dübörgő ritmusszekcióval indít, ami ugyanilyen hangsúlyosan kíséri végig a dal egészét, tökéletesen illő alapot adva kétségbeesett, már-már reményvesztett, egyetlen versszakos éneknek. A témája a Robertet már egész fiatalkorától folyamatosan foglalkoztató öregedés és a szintén még fiatalkorában elveszett hite utáni mély vágyódás, minek következtében önként vállalt magányába vonul vissza, remélvén, hogy ebben a lelki száműzetésben ismét közelebb kerülhet az önmagával és a világgal való megbékéléshez. 
Az első öt sorba sűríti bele az előző bekezdésben taglalt csillogó siker által megélt válságot, a sikert, amit okol ez értékrendje elvesztése miatt. A bezárkózással, népszerűség közepette a világtól való elvonulás által, mintegy vezeklésként, szeretné visszanyerni a korábban meglévő lelki békéjét és a boldogságot.
11 sornyi önmarcangolás, ami Simon Gallup figyelemreméltó basszusával és Roger O'Donell csodálatos szintetizátorszólamaival egy tökéletes egységet alkot. 

Értékelés: 9/10 

I'm running out of time
I'm out of step and
Closing down and
Never sleep for wanting hours
The empty hours of greed
And uselessly
Always the need
To feel again the real belief
Of something more than mockery
If only I could
Fill my heart with love
Kifutok az időből
Nem tartok lépést semmivel és
Bezárkózom és
Soha nem alszom idő híján
A kapzsiság üres órái miatt
És a hiábavaló
vágyódás mindig,
Hogy ismét érezzem, hogy igazán hiszek
Valamiben, ami több, mint hamis látszat
Bárcsak megtölthetném
A szívem szeretettel

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soulflowers.blog.hu/api/trackback/id/tr1612253836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
The Cure dalszövegek magyarul
süti beállítások módosítása